Dambulla en Sigerya
1 maart 2016
Allereerst dank maar weer voor jullie reacties, leuk om te lezen zelfs in het Frysk , en kon het ook nog lezen Jan haha. Met mijn gids een 3,5 uur durende trip gemaakt naar Sigerya waar de Tijgerberg ligt die behoort tot de Unesco werelderfgoed lijst. Als je in de buurt komt zie je de berg al liggen een vierkant blok steen dat voorheen een koninkrijk is geweest zoals Kandy ook was. De koning heerste over dit gebied en volgens de gids van het complex had hij 500 vrouwen , vandaar de vele zwembaden die rondom de berg te vinden zijn. Wat moet je met zoveel vrouwen zou je denken? Hoe groter het aantal hoe groter je aanzien vertelde de gids. Uiteindelijk is het slecht met de koning afgelopen , tijdens de bestorming van zijn complex heeft hij zelfmoord gepleegd en is het complex later aan de monniken gegeven . Voordat je ibovenop de berg bent moet je ruim 500 trappen betreden .pffff kan merken dat ik de laatste tijd weinig gesport hebt, maar goed dat komt wel weer. De berg wordt omgeven door een prachtige tuin waar de overblijfselen van de zwembaden nog te zien zijn en via een mooie route bereiken we de top waar je een schitterend uitzicht hebt . Tijdens de beklimming zie je graffiti aangebracht honderden jaren geleden en mooie muurschilderingen van half blote vrouwen, zullen wel de afbeeldingen van de 500 vrouwen zijn. Het is niet toegestaan om hier foto's van te nemen. Bezweet van de klim aangekomen op de top heb je een prachtig uitzicht van de omgeving. Zie foto's . Via een andere route dalen we weer af en bij de uitgang wordt je over vallen door heeeeeel veeeeel souvenirs verkopers , je moet je een weg banen door de verkopers, doet me denken toen we in Indonesië waren tijdens onze reis samen met Leen en Margreeth , Sumatra, Java, Bali. Toen werden we ook vaak belaagd , hier is het nog iets erger heb ik de indruk, het is ook de 1e x dat ik dit meemaak. Vanuit Sigerya rijden we naar Dambulla waar het grootste Boeddha beeld ter wereld staat. Het is werderom een mooie tocht en ik wordt langs een houtsnijwerk fabriekje en een batik fabriekje geleid, och waarom ook niet, kunnen we gelijk lunchen. Aangekomen in Dambulla kun je niet om het Boeddha beeld heen, het toornt boven alles uit. Eerst gaan we de berg beklimmen want ook achter het Boeddha beeld ligt een tempel, ingebouwd in de berg, die eveneens tot de Unesco lijst behoort. Ook hier weer prachtige Boeddha beelden, muurschilderingen uit de periode van 1000 j na Chr. We dalen af om het Boeddha beeld te aanschouwen en je voelt je heel klein als je aan de voet hiervan staat, natuurlijk blootsvoets want dat hoort zo, ondanks dat je voeten branden op de hete tegels , maar het is de moeite waard. Moe en voldaan verlaten we het gebied om terug te rijden naar Kandy. Onderweg val ik in slaap, moe van alle inspanningen en beklimmingen. Maandag vertrek richting Negombo en daar nog een paar dagen relaxen om vrijdag nacht richting Europa te vliegen. Ik heb nog 2 boeken, thrillers, die ik hier kan lezen . Tijdens mijn verblijf in Gallen is van lezen niet zoveel terecht gekomen, maar nu ik weer alleen ben is het een mooie tijdsbesteding. Bijgaand enkele foto's van de trip en van mijn verblijf hier. Eenmaal thuis zal ik nog een afsluitende blog schrijven. Deze reeks van reis verhalen en foto's laat ik tzt afdrukken om nog eens na te lezen, want zoals Ditske en Wim al zeiden in een reactie je moet wel extra MB hebben om alles te onthouden. Lieve groet vanuit een nog steeds warm Sri lanka en ik zal ook wel weer blij zijn als ik straks in mijn eigen huis ben, dat door mijn schoonzusje Wil weer bewoonbaar wordt gemaakt. En natuurlijk blij dat ik mijn kinderen en kleinkinderen weer in mijn armen kan sluiten. Het is mooi geweest.

Cor, geniet nog van je vier dagen in Sri Lanka.
Ik verheug me om jou in Nederland weer te zien.
Lieve groet, Hanna
Lieve groet
Tot horens/ziens. Lieve groet, Wil.
Fijn om je straks weer te zien!! Heel veel liefs, Jenneke.
Heerlijk omzo je prachtige reis af te sluiten.
Kan niet wachten om je weer vast te houden.
Love xxx Petra
Heb net twee blogs gelezen, kan het soms niet bijbenen, je maakt zo veel mee!
Wat een bijzondere dag heb je gehad toen je lokale gids je meenam naar de kampong waar hij woont.Gebeurt zeker niet iedereen.Na het eten zo'n "dankbetuiging", lijkt me geweldig om mee te maken en ja, je mag je vereerd voelen, maar jij hebt ontzettend veel mooi werk daar gedaan en zo lief dat de mensen dat op deze manier naar jou toe uitdrukken.
Daarna weer op pad geweest, naar de Tijgerberg, hele klim dus, goed voor de benen, plaag je maar beetje, puf, puf, neem mijn petje af voor je (en jij denkt dat je achterloopt met sport, laat me niet lachen).
Ik hoop van harte dat je van de dagen die nog in het verschiet liggen geniet, je hebt nog twee boeken, dus ff relaxen, kunnen alle ervaringen die je hebt opgedaan hun plekje vinden in je hoofd.
Hier is het nog steeds geen voorjaar, hoewel... heb afgelopen zaterdag met mijn oom heerlijk buiten in de zo'n gezeten.Vandaag: herfst, dus dan maar weer lekker kaarsjes aansteken.Dikke hug.