Kandy 3
28 februari 2016
Dit is de laatste blog vanuit Kandy , morgen vertrek ik richting Negambo, de kustplaats waar ik ook ben begonnen. De laatste dagen nog even in een resort en aan zee, hetgeen ik de laatste week ook wel gemist heb, een duik in de zee. Maar hier in Kandy heb ik mooie dingen gezien , en vanuit Kandy prachtige trips gemaakt naar het noorden. Maar eerst nog even dit,: ik werd door mijn locale gids uitgenodigd om kennis te maken met zijn familie in de kampong waar hij woont met vrouw en 3 kinderen. De jongste is net een maand, een zoon, kun je voorstellen hoe blij hij is met een zoon. Hij woont in een groot huis dat van zijn schoonmoeder is, die er ook nog woont en naast hen woont zijn zwager en schoonzus. Zijn zwager is 7 jaar geleden uit de boom gevallen en heeft nu een dwarslaesie , zit in een rolstoel en is vanaf zijn navel verlamd . Samen verzorgen ze hem. Ik geef aan dat ik graag wil komen en hij haalt me bij mijn hotel op en ik moet niet eten, want dan zal zijn schoonmoeder wel koken..... Ok..... Ehhh. ... Durf ik dit aan .... Ik ga op de uitnodiging in. 'S avonds om 7 uur wordt ik opgehaald bij mijn hotel en ik heb op de markt nog een cadeautje gekocht voor de kleine jongen, een paar kleine sportschoentjes en een truitje met een broekje..... 7 euro moest ik betalen. Aangekomen in de kampong net buiten Kandy waan je jezelf in de jungle. Mooie palm en bananenbomen , volop apen, soms tot ergernis van de bewoners want zij pikken alles bij je weg als ze de kans krijgen. We komen bij een mooi stenen huis , grote huiskamer, betegeld , mooie houten meubelen, eethoek etc. De familie is ws. in goede doen. Ik wordt begroet door zijn vrouw en de 2 meisjes en schoonmama, die net zo groot is dan ik , maar 2x zoveel weegt denk ik. Mijn gids haalt de kleine baby te voorschijn en ik krijg hem in mijn armen gedrukt. Wat een pracht kindje , gitzwart en veel haar, die mijn aankijkt met zijn grote bruine ogen. Ik overhandig het cadeautje en ze zijn er erg blij mee, de baby moet het gelijk aan. De schoentjes zijn nog iets te groot maar het pakje past al prima. Ik wordt uitgenodigd aan tafel en er worden verschillende curry's neergezet, die ik inmiddels herken, glazen met water en een hoeveelheid fruit . Bij mijn bord ligt bestek, zij eten met de rechterhand, heb ik al vaker gezien. Het eten smaakt goed , niet te pittig, hadden ze rekening mee gehouden en het is toch bijzonder dat je zomaar in een kampong bij Singalezen aan tafel zit. De zus en zwager en hun kindje van 7 eten ook mee, kortom een groot gezelschap zo. Een bijzondere ontmoeting... Het was ook heel gezellig om die dagen met mijn gids rond te reizen, hij wist veel over zijn land te vertellen en heeft mij mooie plekken laten zien. Ook erg geïnteresseerd in het geen ik gedaan had in Sri Lanka en vond het mooi dat buitenlanders als vrijwilligers komen werken om de bevolking te helpen. Aan tafel wordt er niet veel gesproken maar gegeten, soms wordt er iets gezegd en mijn gids vertaalt het gelijk. Buiten op het terras is van alles aan de orde geloof ik, zie zie mensen buiten lopen , met stoelen sjouwen etc. Na het eten krijg ik Nescafé koffie met warme melk , ik drink dit met regelmaat omdat de Singaleze koffie erg zoet wordt gemaakt. Ik wordt uitgenodigd om mee naar buiten te gaan en op het terras gegaan zitten, dat inmiddels al aardig vol begint te raken.....wat is er aan de hand hier, komen ze naar een blanke kijken??? Mijn gids, Romez, zegt dat tie een verrassing voor mij heeft . Ik hoor muziek, 2 prachtig aangeklede trommel spelers komen de tuin in. Mooie hoeden op, armen vol met sieraden en witte pofbroeken. . Na hun optreden gaan ze door en dan verschijnen er 2 dansers in traditionele kostuums die met stoken in de hand een dans uitvoeren nadat ze mij eerst hebben begroet . Prachtig om te zien met wat voor passie zij de dans uitvoeren . Er wordt vuur gemaakt de stokken gedrenkt in een vloeistof worden aangestoken en ze zwaaien hiermee rond . Fascinerend om te zien en niet alleen ik geniet ervan , inmiddels is de hele kampong afgekomen op het geluid van de muziek. De dansers drinken en spugen de vloeistof wederuitvoer hetgeen een steekvlam geeft pfff vuurspuwers ....wat een lef , ze maken salto's en duiken over elkaar heen op het ritme van de muziek. .... Och wat een mooie optreden en verrassing natuurlijk. Romez vertelt aan het eind van de dans dat ze mij dit cadeau wilden doen als dank voor mijn inzet van de afgelopen 6 weken voor de ouderen van Sri Lanka ....hoe bijzonder is zo'n geschenk, alleen maar door mijn verhaal te vertellen tijdens onze tochten de afgelopen dagen. Maar weet Sir dit waarderen wij heel erg. Graag gedaan Romez maar dit cadeau is wel erg groot . Vanuit ons hart Sir na een hele mooie avond word ik met de tuktuk naar huis gebracht en geniet op mijn balkon met een glas wijn nog even na van dit moment . Met mijn oog gaat het gelukkig weer goed zodat ik besloten heb toch nog een trip te maken naar Dambulla waar de grootse Boeddha van de wereld staat en naar Sigerya om daar de tijgerberg te gaan beklimmen, maar daarover de volgende blog. Lieve groet en bedankt voor jullie reacties.

We lezen al je reisverslagen en zijn iedere keer onder de indruk!
Je mag wel wat meer MB in je hoofd laten aanbrengen om alles goed op te slaan en te bewaren. Alles goed rubriceren en iedere keer een mapje openen. Om nooit te vergeten en een boekje met alle foto's van te maken.
Geniet van je laatste dagen en weer van harte welkom in ons gezellige buurtje in Geldermalsen
(dit plaatsje ligt in NEDERLAND......... weet je nog!!!).
Lieve groet,
Ditske en Wim
We lezen met veel belangstelling al je prachtige verhalen. Door tijdsgebrek reageren we niet altijd. We zijn onder de indruk van je belevenissen, zowel van je werk als nu van je vakantie.
Geniet daar nog even van voordat je weer naar ons kikkerlandje komt.
Lieve groeten van ons.
No doch ik hiel frjemd en skriuw dizze mail mar ris yn it Frysk.Ik slút my graach oan
by de reaksje fan Wim en Ditz.
Do hast dêr safolle meimakke en ik kin wol sizzen, dat it hast net te folgjen is.Ik sis datst einliks wol in mazzelkont bist, mar ik gun dy it fan herte. Noch in pear dagen en dan "meist"wer nei hûs, of wolst noch in skoftsje bliuwen.Genietsje noch mar even. By my alles goed en it is hjir in lyts bytsje winter en aanst ast do wer thús bist, dan ha wer hast
meitiid.Ik soe sizzen mar wer oant de folgjende kear. Groetnis fan JanW
Wat een geweldige ervaring ! Een ode aan een bijzonder mens. Toen ik het las leek het net alsof ik de trommels en de stokken kon horen. Fijn als mensen ook al je inzet waarderen.
Lieve groet en tot zondag.
Fam. Leenhouts