Vrijdag 24 februari
24 februari 2017 - Trincomalee, Sri Lanka
Zoals beloofd zou ik mijn reisverslag richting het noorden verder afmaken op weg naar Jaffna. De weg er naar toe is goed , hersteld na de burgeroorlog. Maar Ook hier weer 2 Baans, soms wordt Hij als 3 baans gebruikt. Onderweg veel huizen en gebouwen gezien waar de kogelgaten in zaten en/of niet meer bewoond zijn. Een naargeestig gezicht en diet me denken aan de reis die Corrie en ik, samen met Margreeth en Leen door het noorden van Sulawesi maakten waar Ook een onderlinge strijd werd uitgevochten door de locale bevolking moslims tegen christenen. Maar een schitterende natuurlijk, vlak, bebouwd met veel rijstvelden . Afgewisseld door meren, waar duizenden vogels te zien waren, flamingo's mooi roze gekleurd. Jaffna is een rommelige stad zoals zoveel steden hier in Sri Lanka. Maar Ook nog met gebouwen uit het koloniale tijdperk. Ook de nederlanders zijn hier een aantal jaren her en meester geweest. Even als de portugezen en later de Engelsen. Het fort getuigd hiervan . Dit is tijdens de oorlog behoorlijk geschadigd geweest en de nederlandse overheid heeft held geschonken om dit te herstellen en het gaat er weer mooi uit zien. Niet zoals in Galle waar in het fort Ook nog mooie gebouwen staan. Deze zijn hier allemaal gesloopt, als dat al niet door alle bombardementen was gebeurd. Vanuit het ford in Jaffna doorgereisd naar een Klein eiland Nainativu, hier Ben ik met een boot, voor wat het waard was naar het eiland gebracht, ruim 50 mensen werden in het ruim gepropt, ik was de engine blanke. Bezienswaardigheid op het eiland: de grootste hindoe tempel van Sri Lanka en die wil je dan Ook zien natuurlijk als je in de buurt bent. Het was de moeite waard, Kleurrijk met veel goden en godinnen afbeeldingen. En heel erg druk. Aangekomen bij de tempel moeten de schoenen uit, en dan mag je naar binnen. Alle mannen trokken hun t- shirt uit, ik dacht die hebben het warm net als ik, maar ik hou het maar aan. Even later werd ik door een priester op de schouder getikt met het ver Zoek mijn t-shirt uit te doen. Waarom? Ik zou het niet weten, wel naar gevraagd maar niemand versta je. Toen ik het later aan mijn chauffeur vroeg kon Hij hierop Ook geen antwoord geven. In de tempel zie je de vreemdste, althans voor mij, taferelen. Een man , rollend over de grond, een stoel wat hun pasgeboren baby op de grond bij een godin neerlegd, mensen die in extase op de grond voor een beeld liggen......... zeker de moeite waard om het gezien te hebben. Ook nog de boeddha tempel bezocht op ver Zoek van de chauffeur, Hij moet tenslotte ook aan zijn trekked komen, want Ook hier heeft Boeddha de plek bezocht . Van hieruit weer naar Jaffna afgereisd in hetzelfde bootje en veilig de overkant bereikt. Vanuit hier naar de openbare in Jaffna gereden die op dat moment helaas gesloten was, renovatie Werkzaamheden. 3 uur later zou Hij voor een uur opengaan, dus heb hem niet van binnen gezien helaas. Dit zou de grootste bibliotheek ter wereld zijn geweest, maar door de oorlog veel geleden. Ze zijn het aan het herstellen maar zal niet meer zo wooden als het geweest is . Vanuit Jaffna Ben ik de volgende dag vertrokken naar Trincomolee, een plaats aan de westkust van Sri Lanka , Ook nog Tamil gebied. Waar Sinhalese nauwelijks gesproken wordt en de bevolking Ook alleen maar Tamils spreekt. De chauffeur moest een paar keer de weg vragen maar kon zich niet verstaanbaar maken. Moet je voorstellen als je naar Friesland reist en je komt daar en je kunt ze niet ver staan omdat ze alleen maar Fries spreken. Sinhalese werd Ook op school niet geleerd, tegenwoordig is het verplicht onderwijs. Na 5,5 uur zijn we in Trincomolee aangekomen , een waar paradijsje moet ik zeggen waar ik het wel 3 dagen uithou. Vandaag mijn laatste dag alweer hier, vanmorgen om 7 opgestaan om om 8 uur met een boot te vertrokken naar pigeon eiland . Een ideaal oord om te snorkelen. Het was genieten, mooi koraal gezien, prachtig vissen in diverse kleuren, ontzettend mooi, als of je in een aquarium zwembad. En een school black vin haaien , die vlg de gids geen kwaad deden , maar ik ben maar gauw weg gezwommen. Had nog plannnen om naar een national park te gaan waar er hiervan veel zijn maar deze lag toch op 2,5 uur reizen. Iets te ver ...... morgen weer een Lange reis naar Kandy , dan heb ik een mooi noordelijk en oostelijk rondje gemaakt. 1 overnachting in Kandy en dan richting de oostkust, Negombo de opmaak om weer naar huis te gaan. Voor die tijd horen jullie nog van mij. Lieve groet Cor

lieve groet Arie & Anneke
Lieve groet, Wil
Nou je hebt ons weer mee op reis genomen, door het noordelijke deel van Sri Lanka en ons weer
een boeiend reisverhaal voorgeschoteld. Wat doe je dan een indrukken op. Kun je het allemaal nog wel bevatten?Aan je verhaal te horen, geniet je nog steeds met volle teugen. Nog veel plezier,wees voorzichtig en blijf gezond. Gr.JanW
Liefs